Kun kissa tulee kotiin

Kun kissa tulee kotiin

VALMISTAUDU PENNUN TULOON

Hanki kissalle etukäteen sopivaa ruokaa, mielellään samaa, mihin se on edellisessä paikassa tottunut. Kasvattajalta on hyvä kysyä etukäteen, mitä ruokaa kissan on syönyt. Ruokaa ei tule vaihtaa äkillisesti, vaan aina vähitellen.

Kissan kotiutuminen on sujuvampaa, kun tutustuttamisen aloittaa jo ennakkoon hajuaistin ja esimerkiksi peittojen avulla. Vie kasvattajalle tai nykyiseen hoitopaikkaan kissalle yksi peitto, johon on tarttunut kotisi ja mahdollisten muiden lemmikkiesi tuoksuja. Näin se saa rauhassa tutustua tulevaan.

Samalla kannattaa ottaa mukaan puhdas peitto, johon taas haluat tuoksun nykyisestä hoitopaikasta. Jos sinulla on muita eläimiä, voi puhtaita peittoja viedä kaksi. Tuodessasi pennun kotiisi ensimmäinen peitto toimii pennun tuttuna turvapeittona ja toinen taas on keino tutustuttaa muut lemmikkisi tulokkaaseen.

ENSIMMÄISET PÄIVÄT UUDESSA KODISSA

Valmistele kissalle oma turvallinen tukikohta ja varmista, että kotisi on kissalle turvallinen. Varmista, että siellä on kaikki tarpeellinen, kuten hiekkalaatikko, juoma- ja ruokintapaikat sekä piiloutumis- ja kiipeilymahdollisuuksia. Jos mahdollista, vanhasta kodista kannattaa tuoda uuteen ympäristöön tutulta tuoksuva peitto tai lelu.

Tukikohdasta käsin kissa voi tutustua uuteen ympäristöön pikkuhiljaa. Rohkeammalle yksilölle tutkittavia alueita voidaan lisätä jo muutaman päivän jälkeen, mutta aremmalle kaverille on usein helpompaa tutustua ensin pienempään alueeseen ja uusiin ihmisiin rauhassa. Kissanpennun kohdalla yksinoloa on hyvä harjoitella vähitellen, jotta elämänmuutoksia ei tulisi liikaa liian nopeasti.

Uuteen ympäristöön tutustuminen on pennulle jännittävää ja se tarvitsee rauhallisia piilopaikkoja nukkumiseen. Jotta ensimmäinen yö sujuisi hyvin, tarjoa pennulle tekemistä ja leikkejä sekä tuttua ruokaa ennen nukkumaan menoa. Usein myös tukikohdan pimeäksi saaminen tekee yöstä rauhallisemman.

KISSAN TOTUTTAMINEN MUIHIN LEMMIKKEIHIN

Jos perheessä on muita lemmikkejä, totuta ne uuteen tulokkaaseen hajujen kautta ilman näköyhteyttä. Suoraan nenäkkäin haistelemista tulee välttää, eikä päästää vanhempaa lemmikkiä jahtaamaan uutta perheenjäsentä.

Uuden kissan tukikohtaan voi tuoda peittojen ja muiden tarvikkeiden avulla toisten lemmikkien tuoksuja tutustuttaviksi parin ensimmäisen päivän jälkeen. Jos nämä tuoksut eivät aiheuta kissassa reaktioita, kuten jäykistymistä, suhinaa, murinaa, perääntymistä tai välttämistä, voidaan tutustumiseen lisätä näköyhteys. Jos se saa aikaan reaktion, palaa vielä hajujen vaihtoon.

HANKI NÄMÄ PERUSTARVIKKEET KISSALLESI

  • Juoma-astioita, joissa on aina tarjolla raikasta vettä. Sijoita ne erilleen ruokailupaikasta.
  • Ruokakuppeja. Normaalin kupin lisäksi tai sijaan voit kokeilla aktivointikuppeja.
  • Tilava kissanvessa, jossa on riittävästi kissanhiekkaa. Sijoita se rauhalliseen paikkaan, usein luukku kannattaa aluksi poistaa. Kissanvessoja olisi hyvä olla määrällisesti 1 enemmän kuin kissoja on taloudessa.
  • Hoitovälineet: turkkiharja, kynsisakset, hammasharja sekä kissojen hammastahnaa.
  • Sidetarpeita, haavanpuhdistusaine sekä maitohappobakteereita.
  • Tukevat valjaat ja hihna sekä punkkipihdit ulkoilevalla kissalle.
Takaisin blogiin