Frågor och svar

Konsumenternas frågor till oss.

Har du frågor till oss, ta kontakt med formuläret nedan

Matens framställning och råvaror

Hur tillverkas maten hos Dagsmark?

Dagsmarks produkter tillverkas av torkade och malda råvaror som blandas ihop och pressas till den färdiga produkten.

Vilka är produktionens utsläpp och energiförbrukning?

Framställningsmetoden är miljövänlig och effektiv för produceringen av torrfoder. Att tillverkningen sköts i Finland är i sig klimatsmart då produkten har en kort resa från fabriken till butikernas hyllor.

Varför tillverkar Dagsmark bara torrfoder?

Enligt vår konsumentundersökning matar 80 % av hundägarna sina hundar med torrfoder vilket de även vill framöver. Ett näringsrikt torrfoder av hög kvalitet är ett hälsosamt, enkelt, hållbart och förmånligt sätt att garantera ett balanserat kostintag för hunden.

Hur övervakas matens kvalitet?

Vi och våra leverantörer kontrollerar både råvarorna och de färdiga produkterna. Vi är som foderproducent registrerade vid livsmedelssäkerhetsverket och vi följer foderlagstiftningen. Vår egenkontroll och HACCP-säkerhetsplan är båda godkända. Livsmedelssäkerhetsverket övervakar säkerheten och renligheten för produktionen av hundmat då produktionen av mat för husdjur faller under foderlagen.

Varför har inhemska råvaror valts för maten?

Inhemska råvaror är trygga och rena, detta styrks av undersökningar som visar att de innehåller minst spår i världen av antibiotika och bekämpningsmedel. Att använda inhemskt är samtidigt att använda närproducerat samt ett ansvarstagande.

Då maten inte innehåller konserveringsmedel blir den inte snabbare förstörd?

Dagsmark Petfood hundmat håller sig i 1,5 år från tillverkningsdagen. Torrfoder håller sig bra just för att den är torr. Vi använder inga konserveringsmedel i Dagsmark Petfoods produkter.

Är köttet säkert tryggt?

Lika tryggt som det inhemska köttet vi människor äter. I Finland övervakas kvaliteten och renheten av Evira för både människors och djurs föda. Som exempel används i övriga Europa betydligt mera antibiotika vid uppfödning av slaktdjur, i övriga världen än mera. De korta transportkedjorna bidrar i sin tur betydligt till att köttet inte blir skämt.

Varför innehåller produkterna så lite kött?

När man läser vår innehållsförteckning kunde man tro att vår mat innehåller mindre kött jämfört med andra torrfoder. Så är det ändå inte. I vår tillverkningsprocess använder vi torkade och malda djurproteinkällor som inte innehåller vatten. Färskt kött innehåller ungefär 70 % vatten som avdunstar vid tillverkning av torrfoder. Vår mat innehåller alltså 25 % torkat kött, men om vi använde oss av färskt kött för att uppnå samma andel djurprotein, skulle vi kunna ange andelen kött att vara 75 %. Då man använder färskt kött räknar man även med andelen vatten (70 %).

Vad betyder askan som finns beskriven i innehållsförteckningen?

Askan alltså glödförlusten berättar om mängden mineral- och spårämnen i maten, ämnen som hunden behöver.

Ursprung

Varifrån kommer råvarorna till er mat?

Alla våra råvaror kommer till 100 % från finska gårdar, åkrar och vattendrag. Detta är något vi inte tummar på.

Vad är fördelarna med inhemsk mat jämfört med importerad hundmat?

Inhemsk hundmat är det tryggaste alternativet, detta för att finländsk köttproduktion och hundmatstillverkning övervakas noggrant. Vi vet med 100-procents säkerhet råvarornas ursprung och hur dessa omvandlas till Dagsmark-produkter. Finländska råvaror innehåller enligt undersökningar minst antibiotika och spår av bekämpningsmedel av alla i världen. Dessutom sparar vi på miljön: lastbilarna behöver inte brumma genom Europa då transporten sköts effektivt från vår fabrik till sina platser i mataffärernas hyllor.

Varför är det viktigt att känna till matens ursprung?

Skulle du själv äta mat du inte kände till ursprunget på? Just det. Ursprunget på maten kopplas ofta ihop med kvaliteten och hur tryggt det är att äta. Av denna orsak ville vi erbjuda våra husdjur mat tillverkade av finska råvaror, som med säkerhet är trygg och ren föda för våra hundar

Ansvarstagande

Hur säkerställer ni att Dagsmarks produkter är ansvarsfullt producerade?

Vi skaffar alla råvaror som används i vår hundmat från finska producenter. Producenterna övervakar kvaliteten och renligheten i råvarorna. För övervakningen av vår tillverkningsprocess har vi ett godkänt system för egenkontroll och HACCP-säkerhetsplan.

Varför är inhemsk hundmat ett mera etiskt/ekologiskt val än de importerade?

Mat från närregionen gynnar den lokala ekonomin och sysselsättningsgraden. Distributionskedjan är kort och går fullständigt att spåra. Alla dessa kriterier uppfyller våra produkter. Om man jämför till exempel med finska återförsäljare av importerad hundmat, som ofta är tillverkade i Centraleuropa eller på annat håll i världen är maten producerad av Dagsmark tillverkad mycket nära.

Är påsen återvinningsbar?

Våra förpackningar är metalliserad plast, detta för att vår konserveringsfria mat ska hållas god länge. När marknaden i framtiden får tillgång till ett helt återanvändningsbart förpackningsmaterial kommer vi att vara mycket intresserade av denna.

Företagsverksamhet

Vad är Dagsmark Petfood Ab?

Dasmark Petfood Ab är det enda finländska företaget som av finska råvaror tillverkar torrfoder för husdjur. Företaget grundades 2016 i byn Dagsmark. Just nu ligger fabriken i grannkommunen till Dagsmark, i kommunen Bötom i Södra Österbotten.

Vem äger företaget?

Dagsmark Petfood Ab grundades 2016 av fem finska proffs inom livsmedels- och husdjursbranschen. De ville erbjuda marknaden högkvalitativ inhemsk hundmat, en som man även vill erbjuda sina familjemedlemmar av husdjursvarianten.

Som VD för företaget fungerar Laura Strömberg. Ytterligare finns det en rad finska privata investerare med i företagsverksamheten.

Delägare/grundare:

  • Laura Strömberg
  • Pekka Siivonen-Uotila
  • Topi Jurvanen
  • Jukka Kaitaranta
  • Börje Norrgård

Hur många är anställda av Dagsmark Petfood Ab?

I Dagsmarks fabrik i Österbotten arbetar ett tiotal personer med produktion och packning av våra varor. Företagets administration och försäljning sköts (av ett tre personers team) från Helsingfors och Åbo. Utöver dessa sysselsätter vårt företag även producenter och underleverantörer.

Återförsäljning, tillgänglighet och produktutveckling

På vilka sätt skiljer sig Dagsmark från andra hundtorrfoder på marknaden?

Den mest väsentliga skillnaden är ursprunget och tillverkningslandet på råvarorna i våra produkter, då Dagsmarks produkter är de enda till salu i dagligvaruhandeln – eller för den delen någon annanstans – som är till 100 procent ett inhemskt torrfoder för hundar. Alla andra torrfoder till salu i Finland är tillverkade utomlands av utländska råvaror.

Har företaget några andra varumärken?

Nej, men under brandet Dagsmark Petfood tillverkar vi produkter med olika namn. För tillfället ingår i vårt sortiment två stycken olika torrfoder för vuxna hundar: Häme och Savo. Vår produktfamilj växer dock hela tiden och vårt sortiment kommer att utökas med bland annat en spannmålsfri hundmat, torrfoder för små hundar och inhemska mumsbitar.

Tillverkar Dagsmark något annat än hundmat?

För tillfället tillverkar vi endast hundmat. Under utveckling har vi även ett finskt torrfoder för katter, men vi kan inte ge något exakt datum för när den når butikerna.

Kommer det nya produkter till produktfamiljen?

I höst kommer vår produktfamilj att utökas med den spannmålsfria Lappi hundmaten och torrfoder för små hundar. Under utveckling har vi även bland annat valp-, senior-, sport- och dietmat.

Varför kostar Dagsmark mera än andra i dagligvaruaffärer?

Dagsmark det enda inhemska torrfodret till salu i dagligvaruhandeln eller någon annanstans. För dess framställning har använts högkvalitativa finska råvaror, vilket också påverkar priset på produkten.

Varför säljs inte Dagsmark i alla specialaffärer, varför finns vi i dagligvaruhandeln?

Vi vill att hundmat av hög kvalitet ska vara lätt att handla i samband med andra inköp. Av denna orsak finns Dagsmark hundmat tillgängligt hos bland andra K-, S-, Halpa-Halli-, Hankkija och IHK-kedjornas butiker runt om Finland. Vi har redan över tusen återförsäljare bland vilka det även finns specialaffärer. Vårt nät av återförsäljare växer hela tiden.

Kan man kalla mat tillverkat i Österbotten närproducerat då avståndet till exempelvis Helsingfors är så långt?

Det tycker vi man kan. Det finns ingen exakt definition för närproducerad mat, men generellt hänvisar man då till inhemsk mat, som främjar den lokala ekonomin och sysselsättningsgraden, vars distributionskedja är så kort som möjligt och går att spåra. Alla dessa kriterier uppfylls av våra produkter. Om man jämför till exempel med finska återförsäljare av importerad hundmat, som ofta är tillverkade i Centraleuropa är maten producerad av Dagsmark tillverkad mycket nära.

Varför heter produkterna Savo, Häme och Lappi då fabriken ligger i Österbotten och varumärket heter Dagsmark Petfood?

Vi har velat skapa en serie landskapsprodukter som berättar om vad det är att vara finsk. Även namnen på våra kommande produkter kommer att beskriva för finländare bekanta platser och städer. Vi tycker att platser nära oss väl beskriver det som är kärnan i våra produkter; i en finländsk omgivning uppväxt, av rena råvaror producerad hälsosam mat.

Dagsmark är finsk närproducerad mat för hundar