Usein kysytyt kysymykset

Kuluttajien kysymyksiä meille.

Onko sinulla kysyttävää? Ota meihin yhteyttä

Ruuan valmistus, raaka-aineet ja ravintoarvot

Miten Dagsmarkin ruoka valmistetaan?

Dagsmarkin tuotteet valmistetaan kuivatuista ja jauhetuista raaka-aineista, jotka sekoitetaan keskenään ja puristetaan nappuloiksi.

Mitkä ovat valmistuksen päästöt ja energiankulutus?

Menetelmä on ympäristöystävällinen ja tehokas tapa valmistaa nappuloita. Suomessa valmistaminen on jo itsessään ekoteko: tuotteella on lyhyt matka tehtaalta kaupan hyllylle.

Miksi Dagsmark valmistaa vain nappularuokaa?

Kuluttajatutkimuksemme mukaan 80 % koiranomistajista ruokkii koiransa nappuloilla ja haluaa tehdä niin jatkossakin. Hyvälaatuinen ja ravitseva nappularuoka on terveellinen, helppo, säilyvä ja edullinen tapa varmistaa koiran tasapainoinen ravinnon saanti.

Miten ruuan laatua valvotaan?

Me ja raaka-ainetoimittajamme testaamme raaka-aineet sekä valmiit tuotteet. Olemme Ruokaviraston rekisteröimä rehuvalmistaja ja noudatamme rehulainsäädäntöä. Meillä on hyväksytty omavalvontajärjestelmä ja HACCP-turvallisuussuunnitelma. Ruokavirasto valvoo koiranruuan tuotannon turvallisuutta ja puhtautta, sillä lemmikkiruokien valmistus on rehulakien alaista toimintaa.

Miksi ruokiin on valittu kotimaiset raaka-aineet?

Kotimaiset raaka-aineet ovat turvallisia ja puhtaita, sillä ne sisältävät tutkimusten mukaan maailman vähiten antibiootti- ja torjunta-aineiden jäämiä. Kotimaisuus on myös lähiruokaa ja vastuullisuutta.

Kun ruuassa ei ole säilöntäaineita, eikö se pilaannu nopeammin?

Dagsmark Petfood koiranruuat säilyvät 1,5 vuotta niiden valmistuspäivästä. Nappularuoka ei pilaannu helposti, koska se on kuivaa. Dagsmark Petfood tuotteissa ei käytetä säilöntäaineita.

Onko liha varmasti turvallista?

Yhtä turvallista kuin meidän ihmisten syömä kotimainen liha. Suomessa ihmisten ja eläinten ruoan laatua ja puhtautta valvoo Ruokavirasto. Esimerkiksi muualla Euroopassa käytetään teuraseläinten kasvatuksessa runsaasti enemmän antibiootteja, ja maailman mittakaavassa vielä enemmän. Myös lyhemmät logistiikkaketjut pienentävät huomattavasti lihan pilaantumisen riskiä.

Miksi lihaa on niin vähän?

Pakkausselosteitamme lukiessa voisi luulla, että ruokamme sisältää muihin koiran kuivaruokiin verrattuna jopa vähemmän lihaa. Näin ei kuitenkaan ole. Käytämme valmistusprosessissamme kuivattuja ja jauhettuja eläinproteiinin lähteitä, jotka eivät sisällä vettä. Tuore liha sisältää noin 70 % vettä, joka haihtuu kuivaruoan valmistusprosessissa. Ruokiemme kuivalihapitoisuus on siis noin 25 %, mutta jos käyttäisimme vastaavan eläinproteiinipitoisuuden saavuttamiseksi tuoretta lihaa, lihapitoisuudeksi ilmoitettaisiin yli 75 %. Tuoretta lihaa käytettäessä lihapitoisuuteen lasketaan lihan sisältämä vesi (70 %) mukaan.

Mitä tarkoittaa pakkausmerkinnöissä ilmoitettu tuhka?

Tuhka eli hehkutusjäännös kertoo koiralle tarpeellisten kivennäis- ja hivenaineiden määrään ruuassa.

Alkuperä

Mistä ruokienne raaka-aineet tulevat?

Kaikki raaka-aineemme tulevat suomalaisilta tiloilta, pelloilta ja vesistöistä – 100-prosenttisesti. Tästä emme tingi.

Mitä etuja kotimaisella ruualla on suhteessa ulkomailta tuotuun koiranruokaan?

Kotimainen koiranruoka on turvallisin vaihtoehto, sillä Suomessa lihantuotantoa ja koiranruuanvalmistusta valvotaan tarkasti. Tiedämme 100-prosenttisesti raaka-aineiden alkuperän ja miten niistä valmistetaan Dagsmark-tuotteita. Suomalaiset raaka-aineet sisältävät tutkimusten mukaan vähiten antibiootteja ja torjunta-ainejäämiä koko maailmassa. Lisäksi säästämme ympäristöä: rekat eivät joudu päristelemään ympäri Eurooppaa, kun kuljetus tapahtuu tehokkaasti tehtaaltamme ruokakauppojen hyllyyn.

Miksi on tärkeää tietää ruuan alkuperä?

Söisitkö itse ruokaa, jonka alkuperää et tiedä? Niinpä. Ruuan alkuperään yhdistetään usein ruuan laatu ja turvallisuus. Sen vuoksi haluamme tarjota lemmikeillemme suomalaisista raaka-aineista valmistettua koiranruokaa, joka on varmasti puhdasta ja turvallista ravintoa koirillemme.

Vastuullisuus

Miten varmistatte, että Dagsmarkin tuotteet on valmistettu vastuullisesti?

Hankimme kaikki ruoissamme käytetyt raaka-aineet suomalaisilta tuottajilta. Raaka-ainetuottajat valvovat raaka-aineiden puhtautta ja laatua. Tuotantoprosessimme valvontaan meillä on hyväksytty omavalvontajärjestelmä ja HACCP-turvallisuussuunnitelma.

Miksi kotimainen koiranruoka on eettisempi/ekologisempi valinta kuin tuontiruuat?

Lähiruoka edistää paikallistaloutta ja työllisyyttä. Jakeluketju on lyhyt ja täysin jäljitettävissä. Nämä kaikki kriteerit täyttyvät tuotteidemme osalta. Verrattuna esimerkiksi suomalaisten toimijoiden jälleenmyymiin tuontiruokiin, jotka on usein valmistettu Keski-Euroopassa tai muualla maailmassa, Dagsmarkin valmistama ruoka on tuotettu ja valmistettu erittäin lähellä.

Onko pussi kierrätettävä?

Pakkauksemme on metalloitua muovia, jotta säilöntäaineeton ruokamme säilyy hyvänä pitkään. Kun markkinoille tulevaisuudessa saadaan täysin kierrätettävä pakkausmateriaali, joka takaa ruuan laadun ja säilyvyyden, niin olemme siitä erittäin kiinnostuneita.

Yritystoiminta

Mikä on Dagsmark Petfood Oy?

Dagsmark Petfood Oy on ainoa suomalainen, suomalaisista raaka-aineista lemmikkien kuivaruokaa valmistava yritys. Se on perustettu vuonna 2016 Dagsmarkin kylään. Tällä hetkellä tehdas sijaitsee aivan Dagsmarkin naapurissa, Karijoen kunnassa Etelä-Pohjanmaalla.

Ketkä yrityksen omistavat?

Dagsmark Petfood Oy:n perusti 2016 viisi suomalaista elintarvike- ja lemmikkialan konkaria. He halusivat tuoda markkinoille laadukkaan kotimaisen koiranruuan, jota voivat tarjota myös omille lemmikkiperheenjäsenilleen.

Yrityksen toimitusjohtajana toimii Laura Strömberg. Lisäksi yritystoiminnassa on mukana myös joukko suomalaisia yksityissijoittajia.

Henkilöomistajat/perustajat:

  • Laura Strömberg
  • Pekka Siivonen-Uotila
  • Topi Jurvanen
  • Jukka Kaitaranta
  • Börje Norrgård

Miten monta ihmistä Dagsmark Petfood Oy työllistää?

Dagsmarkin tehtaalla Pohjanmaalla työskentelee kymmenkunta henkeä tuotteiden valmistuksen ja pakkaamisen tehtävissä. Yhtiön hallinto ja myynti hoidetaan (kolmen henkilön voimin) Helsingistä ja Turusta käsin. Lisäksi toimintamme työllistää välillisesti tuottajia ja alihankkijoita. 

Jälleenmyynti, saatavuus ja tuotekehitys

Miten Dagsmark eroaa muista markkinoilla olevista koiran kuivaruuista?

Merkittävimpänä erona on tuotteidemme raaka-aineiden alkuperä ja valmistusmaa, sillä Dagsmarkin tuotteet ovat ainoat marketeissa – tai missään muuallakaan – myytävä 100-prosenttisesti kotimainen koirien kuivaruoka. Kaikki muut Suomessa myytävät koirien kuivaruuat ovat ulkomailla ulkomaisista raaka-aineista valmistettuja.

Onko yrityksellä muita tuotemerkkejä?

Ei, mutta Dagsmark Petfood -brändin alla valmistamme eri nimisiä tuotteita. Tällä hetkellä valikoimaamme kuuluu kaksi aikuisten koirien kuivaruokaa: Häme ja Savo. Tuotevalikoimamme kuitenkin kasvaa jatkuvasti, ja valikoimaamme tulevat täydentämään mm. viljaton koiranruoka, pienten koirien nappulat ja kotimaiset herkkupalat.

Valmistaako Dagsmark muuta kuin koiranruokaa?

Tällä hetkellä valmistamme vain koiranruokaa. Tuotekehityksessä on suomalainen kissojen kuivaruoka, mutta sen kauppoihin tulon osalta ei vielä ole tarkkaa ajankohtaa.

Onko tuoteperheeseen tulossa uusia tuotteita?

Syksyllä tuoteperheemme laajenee viljattomalla Lappi-koiranruualla ja pikkukoirien nappuloilla. Tuotekehityksessämme on työnalla mm. pentu-, seniori-, sportti- ja kevytruuat.

Miksi Dagsmark maksaa enemmän kuin muut markettiruuat?

Dagsmark on ainut marketeissa – tai missään muuallakaan – myytävä kotimainen koirien kuivaruoka. Sen valmistuksessa on käytetty laadukkaita, suomalaisia raaka-aineita, mikä vaikuttaa myös tuotteen hintaan.

Miksei Dagsmarkia myydä kaikissa erikoisliikkeissä, miksi olemme marketeissa?

Haluamme, että laadukasta koiranruokaa on helppo ostaa marketeista ruoka- ja muiden ostosten teon yhteydessä. Tästä syystä Dagsmark-koiranruokia on saatavilla mm. K-, S-, Halpa-Halli-, Hankkija- ja IKH-ketjujen myymälöistä ympäri Suomen. Jälleenmyyjiämme on jo yli tuhat, joiden joukosta löytyy myös erikoisliikkeitä. Jälleenmyyjäkenttämme kasvaa koko ajan.

Voiko Pohjanmaalla valmistettua ruokaa kutsua lähiruoaksi, kun matkaa esim. Helsinkiin on paljon?

Mielestämme voi. Tarkka lähiruuan määritelmä puuttuu, mutta yleisesti sillä viitataan kotimaiseen ruokaan, joka edistää paikallistaloutta ja työllisyyttä, jonka jakeluketju on mahdollisimman lyhyt ja joka on täysin jäljitettävissä. Nämä kaikki kriteerit täyttyvät tuotteidemme osalta. Verrattuna esimerkiksi suomalaisten toimijoiden jälleenmyymiin tuontiruokiin, jotka on usein valmistettu Keski-Euroopassa, Dagsmarkin valmistama ruoka on tuotettu ja valmistettu erittäin lähellä.

Miksi tuotteiden nimet ovat Savo, Häme ja Lappi, kun tehdas sijaitsee Pohjanmaalla ja tuotemerkin nimi on Dagsmark Petfood?

Olemme halunneet luoda suomalaisuudesta kertovan maakuntatuotesarjan. Tulevienkin tuotteidemme nimet kuvaavat suomalaisille tuttuja kaupunkeja ja paikkoja. Mielestämme meitä lähellä olevat paikat kuvaavat hyvin sitä, mikä on tuotteidemme ydin; suomalaisessa ympäristössä kasvatettua, puhtaista raaka-aineista valmistettua terveellistä ruokaa.

Dagsmark on suomalaista lähiruokaa koirille